Izdvojeno

27.1.2015.

Poslovni uzlet u Velikoj Gorici

U Velikoj Gorici 27. siječnja 2015. godine održan je prvi ovogodišnji Poslovni uzlet. Nizu edukativnih izlaganja prethodila je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Domagoj Juričić, predsjednik Uprave HBOR-a Vladimir Kristijan, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca  Davor Majetić, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. 
27.1.2015.

Potpisan memorandum o suradnji SEECEL-a i Britanskog povjerenstva za zapošljavanje i vještine

Regionalni centar za poduzetničko učenje (SEECEL) i Britansko povjerenstvo za zapošljavanje i vještine (UK Commission for Employment and skills) potpisali su u ponedjeljak u Londonu Memorandum o suradnji. Ta će se  suradnja temeljiti na uspostavljanju bolje povezanosti i koordinaciji među institucijama zaduženim za razvoj poduzetništva, ali i na razmjeni najbolje prakse u poticanju poduzetništva od koje će, u konačnici, najviše koristi imati poduzetnici.
„Ministarstvo poduzetništva i obrta snažno stoji iza razvoja projekta SEECEL i zato nam je važno da je uspostavljena suradnja s ovom britanskom institucijom, kao i s njihovim programom „Investors in people“ koji djeluje već 20 godina“, poručio je Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta koji je nazočio potpisivanju Memoranduma. Pros je dodao kako je partnerstvo dviju zemalja u promoviranju poduzetničkog učenja još jedan korak ka cilju da Hrvatska postane i europski, a ne samo regionalni centar za poduzetničko učenje
23.1.2015.

Ministar Gordan Maras na predstavljanju OECD-ovog izvještaja „Pregled inovacijske politike Republike Hrvatske“

Iako se u Hrvatskoj se još nedovoljno ulaže u istraživanje i razvoj, ulaskom u EU Hrvatskoj je omogućen kvalitetniji pristup sredstvima iz fondova namijenjenih inovacijama, istraživanju i razvoju. Zaključak je to i izvještaja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) „Pregled inovacijske politike RH“.
Na predstvljanju OECD-ovog izvještaja, ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, istaknuo je kako su razlozi nedovoljnog ulaganja u inovacije niska tehnološka spremnost malog gospodarstva, ali i nizak stupanj uključivanja u izvozno orijentirane aktivnosti i stupanj znanja na novim tržištima. To treba mijenjati jer ulaganje u zdravo konkurentno gospodarstvo je iznimno važno.

Vijesti

26.1.2015.
Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji s projektom „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II“ u razdoblju od 12. do 21. siječnja, u šest hrvatskih gradova, predstavilo je natječaje za sredstva iz EU fondova za poduzetnike u 2015. godini te e-alate za savjetovanje s poduzetnicima.  
23.1.2015.
21. siječnja 2015. Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) objavila je  nagradni natječaj „Ideje za promjenu: Inovacije za ciljeve održivog razvoja“. Na natječaj se mogu javiti mladi poduzetnici i timovi mladih poduzetnika (koji ne posluju duže od dvije godine), timovi istraživača i studenata iz zemalja članica UNECE-a. 
16.1.2015.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas su svečano uručili 24 ugovora poduzetnicima kojima su dodijeljena bespovratna sredstva iz projekta „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa”. Projektom Ministarstvo poduzetništva i obrta potiče konkurentnost poduzetnika kroz informatizaciju poslovnih procesa.
12.1.2015.
Ministarstvo poduzetništva i obrta RH zajedno sa Ministarstvom financija i gospodarstva Baden Württenberga organizira „Treću radionicu za umrežavanje klastera i razvoj u Dunavskoj regiji“ u okviru provedbe prioritetnog područja 8. Strategije za Dunavsku regiju EU-a“ koja će se održati u Vukovaru od 10 -11. ožujka 2015. godine u hotelu Lav Vukovar.
8.1.2015.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske  i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Branko Grčić, zajedno s ministrima Borisom Lalovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darkom Lorencinom, Gordanom Marasom i Tihomirom Jakovinom, predstavio je danas, na konferenciji za medije, gospodarske trendove u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na proteklu godinu.

Potpredsjednik Grčić kazao je kako su ciljevi Vlade određeni s tri ključne stvari. „To je prije svega uređenija država, dakle sređenije javne financije, za što je nužno provoditi određene strukturne reforme. S druge strane, osigurati temelje za održiv i stabilan gospodarski rast, u budućnosti. I ono što, isto tako, nismo niti jednog trenutka zanemarili, to je socijalna pozicija naših građana. Dakle, zaštita onih najpotrebitijih, najugroženijih, u svim segmentima“, rekao je. Potpredsjednik Vlade je naglasio da je proračunski deficit doveden u „jednu razumnu mjeru“, što omogućava kvalitetniji ulazak u fiskalnu 2015. godinu.  Također je naglasio da je u posljednje tri godine Vladina mandata osigurana isplata svih obveza koje država treba osigurati prema svojim građanima. „Mirovine ne da nisu padale, kao u državama oko nas, nego su malo, minimalno, ali ipak usklađivane, i to treba naglasiti. Sva socijalna davanja su isplaćivana redovito“, rekao je naglasivši da je to Vladi bilo od izuzetne važnosti cijelo vrijeme.
30.12.2014.
Mali i srednji poduzetnici moći će ostvariti poticaje od 500.000 do 15 milijuna kuna za opremanje ili izgradnju proizvodnih kapaciteta. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i  potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su danas prvi poziv za privlačenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. namijenjen malim i srednjim poduzetnicima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u opremu