Izdvojeno

16.10.2014.

Ministar Gordan Maras primio je izaslanstvo Islamske Republike Iran

Ministar Gordan Maras primio je u četvrtak izaslanstvo Islamske Republike Iran na čelu s NJ.E. Mohammedom Ebrahimom Taherianom Fardom, veleposlanikom Irana u RH,  dr. Sadeghom Najafijem, gradonačelnikom grada Tabriza, g. Hosseinom Tousijem, čelnikom Iranske gospodarske komore, dr. Ehteshamom Hajipourom, voditeljem Islamskog vijeća Istočnog Azerbajdžana te dr. Alirezom Rastegarom, predsjednikom Prvoga iranskog instituta inovatora i istraživača. Na sastanku  se razgovaralo o gospodarskoj suradnji Irana i Hrvatske te se istaknula obostrana želja i namjera za dodatnim unaprjeđenjem gospodarskih i političkih odnosa dviju zemalja. Tom  prigodom gradonačelnik Najafi pozvao je ministra Marasa da na čelu delegacije malih i srednjih poduzetnika posjeti Tabriz te obećao da će hrvatskim inovatorima osigurati prostor za predstavljanje iranskim investitorima. 
14.10.2014.

Događanje "SME Instrument za inovacijske projekte poduzetnika" u Splitu

Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci - Step Ri, organiziraju događanje "SME Instrument za inovacijske projekte poduzetnika" koje će se održati u petak, 24. listopada 2014. godine, u 10 sati u Sveučilišnoj knjižnici Split. 
14.10.2014.

Kroz Poduzetnički impuls 2014. dodijeljeno 71,4 milijuna kuna potpora

Očekuje se da će dodijeljene potpore generirati ukupno 143 milijuna kuna investicija, povećati izvoz i prihode poduzetnika te stvoriti oko 800 novih radnih mjesta.
13.10.2014.

Nova usluga Hrvatskog zavoda za norme za poduzetnike

Hrvatski zavod za norme (HZN) u okviru Europskoga tjedna malog i srednjeg poduzetništva predstavio je novu uslugu HZN-a: Sustav komentiranja nacrta norma - HZNacrti .  Sustav komentiranja nacrta norma - HZNacrti namijenjen je, prije svega, malim i srednjim poduzećima (MSP) kojima se putem ovog alata olakšava sudjelovanje u aktivnostima nacionalne normizacije i procesu izrade hrvatskih norma (HRN), kao i u oblikovanju hrvatskoga nacionalnog stajališta. Putem sustava HZNacrti korisnici mogu čitati nacrte norma te davati komentare na nacrte putem internetske stranice HZN-a. S obzirom na važnost i utjecaj norma koje imaju na poslovanje malog i srednjeg poduzetništva (stavljanje proizvoda i usluga na tržište, stvaranje konkurentske prednosti, bolja prepoznatljivost, veća sigurnost proizvoda i usluga…), ovaj alat omogućuje aktivno sudjelovanje poduzetnika u prilagodbi postojećih i stvaranju novih norma. 

Vijesti

14.10.2014.
13. i 14. listopada 2014. u Zagrebu se je održavao Zagreb forum 2014. Budućnost gradova i MSP- a: Energetska učinkovitost i zeleno financiranje  osmišljen je u svrhu davanja prostora promociji novih inovativnih ideja i rješenja za budućnost te kao odgovor na pitanje kako hrvatskim kreativcima pronaći partnere na osmišljavanju inovativnog modela razvoja. 
13.10.2014.
Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, a u suradnji s gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac, općinama Gola, Podravske Sesvete i Virje, poduzećima „Radnik", „Rasco", „Komunalno poduzeće" Križevci, te obrtima „Zid" Đurđevac i „Graditeljstvo Vrabelj" Koprivnica osigurala stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno za 70 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u školskoj godini 2014./2015.
 
13.10.2014.
Prijavite se za Panel raspravu "Mogućnosti mladih iz EU fondova". Prijave se zaprimaju do srijede, 15. listopada,
10.10.2014.
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, 10. listopada službeno je proglasio otvorenim šesnaesto izdanje zaprešićkog Međunarodnog sajma gospodarstva u organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešić i Grada Zaprešića. 
9.10.2014.
KINA - CHENGDU, 21-23. listopada 2014 Nakon uspješne Misije za Zeleni rast u Kini s potpredsjednikom Antoniom Tajanijem i povjerenikom Potočnikom koja se održala 18.-19. srpnja 2013., zamjenik direktora Opće uprave za poduzetništvo i industriju, Antti Peltomäki će voditi tehničku Misiju za rast u Chengdu, Kina od 21.-23. listopada 2014. Cilj ovog posjeta je potvrditi snažnu političku suradnju između Europske unije i Kine te ojačati gospodarsku suradnju u strateškim područjima. Zamjenik generalnog direktora Antti Peltomäki će biti u pratnji delegacije sastavljene od predstavnika europskih poslovnih udruga i poduzetnika, a s kineskim političarima i poduzetnicima razgovarat će se o načinu poticanja industrijske suradnje. 
7.10.2014.
U tijeku je revidiranje Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, dokumenta koji obuhvaća ulaganja Republike Hrvatske iz europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova u sedmogodišnjem razdoblju od 2014.-2020. Financijska alokacija iz ESI fondova za navedeni Operativni program iznosi 6,881 milijardi.