Izdvojeno

16.1.2015.

Poduzetnicima gotovo 12 milijuna kuna za poboljšanje poslovnih procesa

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas su svečano uručili 24 ugovora poduzetnicima kojima su dodijeljena bespovratna sredstva iz projekta „Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa”. Projektom Ministarstvo poduzetništva i obrta potiče konkurentnost poduzetnika kroz informatizaciju poslovnih procesa.
8.1.2015.

Ministar Gordan Maras: „Nakon tri godine rada vide se pozitivni pokazatelji i Hrvatska izlazi iz recesije. Idemo naprijed i izvući ćemo ovu zemlju iz gospodarske krize“

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske  i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Branko Grčić, zajedno s ministrima Borisom Lalovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darkom Lorencinom, Gordanom Marasom i Tihomirom Jakovinom, predstavio je danas, na konferenciji za medije, gospodarske trendove u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na proteklu godinu.

Potpredsjednik Grčić kazao je kako su ciljevi Vlade određeni s tri ključne stvari. „To je prije svega uređenija država, dakle sređenije javne financije, za što je nužno provoditi određene strukturne reforme. S druge strane, osigurati temelje za održiv i stabilan gospodarski rast, u budućnosti. I ono što, isto tako, nismo niti jednog trenutka zanemarili, to je socijalna pozicija naših građana. Dakle, zaštita onih najpotrebitijih, najugroženijih, u svim segmentima“, rekao je. Potpredsjednik Vlade je naglasio da je proračunski deficit doveden u „jednu razumnu mjeru“, što omogućava kvalitetniji ulazak u fiskalnu 2015. godinu.  Također je naglasio da je u posljednje tri godine Vladina mandata osigurana isplata svih obveza koje država treba osigurati prema svojim građanima. „Mirovine ne da nisu padale, kao u državama oko nas, nego su malo, minimalno, ali ipak usklađivane, i to treba naglasiti. Sva socijalna davanja su isplaćivana redovito“, rekao je naglasivši da je to Vladi bilo od izuzetne važnosti cijelo vrijeme.
30.12.2014.

Poduzetnicima 1,2 milijarde kuna bespovratnih potpora za proizvodnju

Mali i srednji poduzetnici moći će ostvariti poticaje od 500.000 do 15 milijuna kuna za opremanje ili izgradnju proizvodnih kapaciteta. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i  potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su danas prvi poziv za privlačenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. namijenjen malim i srednjim poduzetnicima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u opremu

Vijesti

12.1.2015.
Ministarstvo poduzetništva i obrta RH zajedno sa Ministarstvom financija i gospodarstva Baden Württenberga organizira „Treću radionicu za umrežavanje klastera i razvoj u Dunavskoj regiji“ u okviru provedbe prioritetnog područja 8. Strategije za Dunavsku regiju EU-a“ koja će se održati u Vukovaru od 10 -11. ožujka 2015. godine u hotelu Lav Vukovar.
22.12.2014.

Predložene izmjene odredbi Zakona o PDV-u obuhvatit će ukupno 67.574 subjekata malog gospodarstva koji će imati mogućnost prelaska u gotovinski sustav plaćanja PDV-a i to 63.143 pravne osobe – poduzetnike koji su temeljem važeće zakonske regulative obveznici PDV-a u obračunskom sustavu (plaćanje PDV-a po ispostavljenom računu), 4.431 fizičkih osoba (obrtnici - obveznici poreza na dobit) koji plaćaju PDV po izdanom računu odnosno u obračunskom su sustavu PDV-a i 71.765 fizičkih osoba (obrtnika) nastaviti će plaćati PDV u gotovinskom sustavu kao i do sada (neće s 1.1.2015. prijeći u obračunski sustav).

 
19.12.2014.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, u petak su svečano otvorili početak izgradnje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL). Riječ je o prvom infrastrukturnom projektu u 2014., sufinanciranom sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a procijenjena vrijednost mu je gotovo 31 milijun eura. Poduzetnički centar SEECEL gradi se na zagrebačkoj Kajzerici, a njegovo otvorenje očekuje se najkasnije do 2016. godine.
18.12.2014.
U organizaciji Udruženja poslovnih žena Katara (Qatar Businesswomen Association) i Interaktivne poslovne mreže (Interactive Business network - IBN) u Dohi je od 16-17. prosinca održano po peti puta za redom godišnje zasjedanje Katarskog međunarodnog foruma poslovnih žena (Qatar International Businesswomen Forum - QIBWF). Kao predstavnica Republike Hrvatske i jedna od panelistica na istome je sudjelovala i pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar. 
17.12.2014.
Zamjenik ministra Dražen Pros 16. prosinca 2014. godine posjetio je nekoliko tvrtki u Međimursko križevačkoj županiji te potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih potpora.
16.12.2014.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras posjetio je u ponedjeljak poplavljena područja Vukovarsko-srijemske županije gdje je zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem te ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš obišao obnovljene kuće i poduzetnike. 
„Temeljem programa potpore subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije isplatili smo 60 potpora u ukupnom iznosu od  gotovo sedam milijuna HRK.