Izdvojeno

7.10.2015.

Vlada usvojila jamstveni program HAMAG-BICRO-a kojim se osigurava do 500 tisuća kuna jamstva za mala gospodarstva

Na današnjoj 260. sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar poduzetništva i obrata Gordan Maras predstavio je Odluku o usvajanju Jamstvenog programa „Portfeljna jamstva“ Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. 
23.9.2015.

Pokrenut e-Obrt – aplikacija za internetsku registraciju obrta

Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo je u srijedu, 23. rujna elektroničku uslugu e-Obrt, kojom će se, po prvi puta u Hrvatskoj, obrt moći registrirati putem Interneta. Ova usluga dostupna je putem sustava e-Građani, kroz koji sadašnji ili budući obrtnici mogu podnijeti prijavu za osnivanje obrta, ili upisati statusne promjene bez odlaska u nadležna registarska tijela.
 
18.9.2015.

Pokrenut StartCo - realiziraj vlastitu poslovnu ideju

Svi zainteresirani za ostvarivanje potpore, od petka 18. rujna mogu podnijeti zahtjev za bespovratnu potporu dostavom popunjenog vaučera na adresu HAMAG-BICRO-a ili ispunjavanjem on-line prijavnice na internetskim stranicama www.startco.hr. Najkasnije pet radnih dana od dana zaprimanja popunjenog obrasca, prijavitelj će dobiti pisanu obavijest o prihvaćanju prijave te ostvarenju statusa prihvatljivog korisnika potpore. U roku od 60 dana od ostvarenja statusa prihvatljivog korisnika potpore, isti je dužan na adresu HAMAG-BICRO-a dostaviti potvrde o osnivanju poduzeća te račune o troškovima kako bi im se isplatila potpora. 
31.7.2015.

Javni poziv - Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

Predmet ovog Otvorenog javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za aktivnost Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima.
 
Poziv se objavljuje u dnevnim novinama i na mrežnim stranicama Ministarstva (www.minpo.hr).  Prijave se zaprimaju od 01.09.2015. godine do 30.09.2015. godine (sukladno točki 8. ovog Otvorenog javnog poziva).

Vijesti

2.10.2015.
Ministarstvo poduzetništva i obrta organizira besplatne informativne radionice za poduzetnike o novom natječaju iz EU fondova namijenjen ulaganju u ICT.
29.9.2015.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović zadjedno s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, ministrom znanosti obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom i predsjednikom uprave HAMAG-BICRO-a Darkom Liovićem otvorio je 140 milijuna kuna (18,6 milijuna eura) vrijedan Biocentar – inkubacijski centar za bioznanost i tehnologiju, u prostorima sveučilišnog kampusa Borongaj. Na otvorenju je istaknuto kako je otvaranjem ovoga inkubacijskog centra Hrvatska postala sjedište za istraživanje u biotehnologiji za jugoistočnu Europu.
21.9.2015.
Kako bi poboljšali svoje poslovanje, konkurentnost i učinkovitost, malim i srednjim poduzetnicima za ulaganja u manje razvijena područja Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje stavlja 22,8 milijuna kuna iz EU fondova. Potpore će se poduzetnicima dodjeljivati za unapređenje informacijske I komunikacijske tehnologije.
 

14.9.2015.
Cilj ovog Javnog poziva je stavljanje u funkciju poslovnih prostora u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave. U proračunu Ministarstva planirano je ukupno 4.437.500,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Javnog poziva.
Prijave se zaprimaju isključivo od 28.09.2015. do 19.10.2015. godine. 
14.9.2015.
Ministarstvo poduzetništva i obrta korisnik je projekta „ Tehnička pomoć za MINPO“ koji je namijenjen jačanju i povećanju kapaciteta Sektora za programe i projekte EU kao Posredničkog tijela razine 1 za prioritetnu os 2 Operativnog programa »Regionalna konkurentnost« 2007-2013. Glavni ciljevi projekta su usmjereni k ojačanju institucionalnih kapaciteta PT1 za upravljanje EU fondovima, širenju i dostupnosti informacija o sufinaciranju iz fondova EU te učinkovitom iskorištavanju dodijeljenih sredstava.
4.9.2015.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u petak Grad Ludbreg. Uz predsjednika Vlade bili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Premijer Milanović sastao se s predstavnicima Grada i Županije, a potom je posjetio tvrtku Ducati komponenti d.o.o. te tvrtku ACG Lukaps.