Izdvojeno

26.8.2014.

Ponovno otvaranje IKT poziva - povećana sredstva na 34 milijuna kuna

Ministarstvo poduzetništva i obrta započet će ponovno zaprimanje projektnih prijava po Pozivu na dostavu projektnih prijava “Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa” s 01. rujnom 2014. godineNapominjemo, kako projektne prijave predane prije 01. rujna 2014. godine neće biti uzete u razmatranje. 
26.8.2014.

Ministar Maras na predstavljanju projekata iz Bjelovarsko-bilogorske županije vrijednih 32 milijuna kuna

Ministar Gordan Maras sudjelovao je danas na predstavljanju tri projekta tvrtki iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su ostvarili gotovo 1,8 milijuna eura bespovratne potpore iz strukturnih i investicijskih fondova EU. Od 130 zaprimljenih prijava poduzetnika na javni poziv na dostavu projektnih prijava “Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, odabrano je 19 projekata proizvodnih poduzeća te 9 iz turističke djelatnosti. Ministar Maras je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo kvalitetom projekata te istaknuo da su upravo oni dokaz da hrvatsko znanje i hrvatski rad može stvoriti kvalitetan proizvod. Naglasio je da su ovo prva sredstva koja su hrvatski poduzetnici mogli ostvariti iz strukturnih fondova, te da se u slučaju ove tri tvrtke iz Bjelovarsko – bilogorske županije radi o gotovo 32 milijuna kuna investicija, više od 70 novih radnih mjesta i gotovo 14 milijuna kuna bespovratnih potpora; što je nesumnjivo velik poticaj gospodarstvu ove županije.
 
21.8.2014.

Obzor2020: pozivi za iskaz interesa financijskim posredničkim institucijama i natječaji za inovativne poduzetnike

Europska komisija i Europska Investicijski Fond (EIF) objavili su poziv za iskazivanje interesa za odabir financijskih posredničkih tijela za financiranje inovativnih malih i srednjih poduzetnika  The InnovFin SME Guarantee Facility. Prihvatljivi prijavitelji su financijske institucije koje osiguravaju kredite, odnosno jamstva malim i srednjim poduzetnicima za inovacijske projekte.  Putem ovog mehanizma EIF i EU preuzimaju dio rizika financijskih institucija za plasman sredstava (kredita ili jamstva) u iznosima od 25.000 do 7.5 milijuna EUR.
 

Vijesti

28.8.2014.
Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros,  susreo se s poduzetnicima i obrtnicima u Mariji Bistrici, Gubaševu i Kumrovcu. Posjetio je njihove pogone i radionice te razgovarao  o novim projektima, investicijama te mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova kao i mogućnostima gospodarskog razvoja Krapinsko zagorske županije 
20.8.2014.
Potpore su isplaćene na račune 43 mala gospodarstvenika, od kojih je najveći broj u Gunji, njih 37, dva su iz Županje te po jedan iz Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela i Đurića. Najveći iznos dodijeljene potpore je 1,4 milijuna kuna, dok je najmanja potpora 25 tisuća kuna. 
19.8.2014.
Prvog kolovoza ove godine (1.8.2014.) su počele prijave za mjere D 2.2 Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima i D 2.3 Naukovanje za obrtnička zanimanja. Prijavu mogu podnijeti: Za D2.2 Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima: Područne obrtničke komore, udruženja obrtnika i subjekti malog gospodarstva (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sukladno zakonskoj definiciji, te za D2.3 Naukovanje za obrtnička zanimanja: Subjekti malog gospodarstva (isključivo obrti,trgovačka društva i zadruge) sukladno zakonskoj definiciji.
 
18.8.2014.
Podupiru se investicije u tehnološki razvoj, transfer tehnologije i prekogranično širenje poslovnih aktivnosti. Hrvatske financijske institucije zainteresirane da postanu financijski intermedijari  mogu se prijaviti izravno Europskom investicijskom fondu.  
12.8.2014.
Nakon provedenog drugog Javnog poziva za promidžbu poduzetništva za manifestacije koje se održavaju u razdoblju od 1.7. do 31.12., prihvaćeno je ukupno 27 projekata koje će sufinancirati Ministarstvo. Rezultate Javnog poziva - Promidžba poduzetništva 2014., odnosno informacije o prihvaćenim pokroviteljstvima i sufinanciranju u navedenom razdoblju možete preuzeti u niže istaknutoj poveznici. 
6.8.2014.
Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrovitelj je Globalnog kongresa poduzetništva GEC² koji će se održati u Republici Hrvatskoj. Nadovezujući se na šest uspješnih godina, od 22. do 26. rujna poduzetnici i poduzetnici-početnici iz cijelog svijeta okupljaju se u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu kako bi stavili u fokus izazove s kojima se suočavaju poduzetnici i kreatori javnih politika...