Izdvojeno

19.9.2014.

Što europska mala i srednja poduzeća očekuju od buduće EU politike? - Poziv za javnu raspravu o novom EU Aktu za malo gospodarstvo

Europska komisija objavila je poziv za javnu raspravu o novom EU Aktu za malo gospodarstvo (Small Business Act for Europe). EU Akt o malom gospodarstvu (SBA) vodeća je inicijativa politike EU-a kojom se podupiru mala i srednja poduzeća. Sastoji se od skupa mjera politika organiziranih oko deset načela, od „poduzetništva” i „pristupačne javne uprave” do „izlaska na međunarodno tržište”. Njegovim usvajanjem  2008. godine prepoznata je centralna uloga MSP-a u europskom gospodarstvu te potreba kreiranja sveobuhvatnog okvira za razvoj politika malog gospodarstva u EU i svim njenim zemljama članicama. 
19.9.2014.

Ministar Maras: Za poduzetništvo osigurano 180 milijuna eura iz EU fondova

U narednoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložiti će 70 milijuna eura u osnivanje novih poduzetničkih zona, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade u organizaciji Poslovnog dnevnika. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras. 
19.9.2014.

Objavljen je Javni poziv namijenjen start-up poduzećima i inovativnim projektima

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci je u sklopu projekta PACINNO objavio Javni poziv namijenjen start-up poduzećima i inovativnim projektima. Ministarstvo poduzetništva i obrta pridruženi je partner iz Hrvatske na projektu. COINVEST je regionalna platforma za povezivanje visoko-tehnoloških start-up poduzeća i investitora. Platforma je dio PACINNO projekta za akademsku suradnju u inovacijama, financiranog sredstvima europskog IPA Fonda Jadranske prekogranične suradnje. Tijekom listopada i studenog 2014. COINVEST organizira “Start-up Investment Readiness Training” za inovativne projekte na području 8 zemalja Jadranske regije*: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije. Odabrani projekti ostvarit će pravo na besplatnu intenzivnu edukaciju u području stvaranja i razvoja poslovnog modela i “pitchinga” te će predstaviti svoje ideje na nacionalnim demo danima u studenom 2014.  
15.9.2014.

SESEC - Energija po mjeri: radionica 23. rujna 2014. u Zagrebu

SESEC (Sustainable Energy Saving for the European Clothing Industry) je projekt utemeljen na idejama koje dolaze iz industrije. Namijenjen je tvrtkama u odjevnoj industriji, zainteresiranim za mogućnost samoprocjene energetske učinkovitosti i područja isplativosti u cilju ostvarivanja ušteda. Projekt je sufinanciran od strane EU Komisije iz programa Inteligentne Europske Energije kojim EU komisija promovira energetsku učinkovitost i racionalno korištenje energije.
 

Vijesti

15.9.2014.
Kako bi osuvremenili tradicionalne obrte i obrtnicima omogućili da svojim proizvodima dodaju novu vrijednost i stvore novo tržište, Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava subjektima malog gospodarstva koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama.
12.9.2014.
U sklopu EU projekta “Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem  poduzetništvu –SMEPASS II” započinje treći i posljednji poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za dobivanje besplatnih savjetodavnih usluga s područja osiguranja kvalitete, razvoja proizvoda i marketinga. 
12.9.2014.
U Ministarstvu poduzetništva i obrta 11. rujna 2014. godine započeo je prvi Program obrazovanja za međunarodno poslovanje International Trade Management ITM 2014, koji se provodi u suradnji s International Worldwide Foundation iz Kraljevine Švedske. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros obratio se polaznicima Programa obrazovanja iz 14 tvrtki i naglasio važnost obrazovanja usmjerenog na ispunjavanje potreba malog i srednjeg poduzetništva koji žele poslovati u inozemstvu. Polaznicima se obratio i  gosp. Hasse Karlsson, predsjednik i osnivača Fondacije ITM Worldwide iz Švedske, koji već niz godina radi u okviru ovog programa u interesu malog i srednjeg poduzetništva. 
11.9.2014.
Ministar Gordan Maras otvorio je jučer novi pogon tvrtke Ergo klamerice u Lužanima kraj Slavonskog Broda. Riječ je o 206 tisuća eura vrijednom projektu za koji je tvrtka dobila 170 tisuća eura iz pretpristupnih fondova EU. „Činjenica da su dobili poticaj od 170 tisuća iz IPA programa govori kako je lužanska tvrtka konkurentna, da ima tržište i da rade  dobre projekte. Sve to ne samo da donosi profit ovoj tvrtki, već i lokalnoj zajednici  i povećanju radnih mjesta. Ova tvrtka može biti primjer drugima da se upornost, rad i trud isplate. Uostalom, to je i dokaz da se novac iz EU može dobiti i da to nije nikakav bauk“, poručio je Maras istaknuvši kako je vrlo značajno da imamo što više tvrtki koje izvoze i stvaraju nove vrijednosti. Hrvatsko gospodarstvo se oporavlja, dodao je, a jedno od bitnih signala koji tome idu u prilog je i kontinuirani rast izvoza i pad nezaposlenosti. 
9.9.2014.
Europska poslovna nagrada - The European Business Awards – prepoznaje i nagrađuje izvrsnost, najbolju praksu i inovacije u europskim poduzećima. Natjecanje je besplatno i otvoreno je za poduzeća svih veličina i iz svih djelatnosti. Europska poslovna nagrada, koja se održava osam godina, ima tri svrhe za poslovnu zajednicu: omogućava dobre primjere za poduzeća koja tome teže, podržava pojedinačni i organizacijski uspjeh i omogućava studije slučajeva odličnih poduzeća za učenje. 
8.9.2014.
Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do 3 milijuna kuna omogućit će se plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu. To će utjecati na oko 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima. "Izmjena ovog Zakona sigurno će omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, već da im bude olakšano poslovanje. Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU sigurno je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva", komentirao je ove promjene ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je ujedno i inicijator ove promjene. Iako se time očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a, Maras kaže da to ne bi trebalo značiti probleme za Državni proračun. Prema simulacijama "odgođeni prihod" od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao bi se od 529 milijuna kuna do 1,1 milijarde kuna, a iznos odgođenog prihoda ovisit će o vrijednosti prosječnog vremena naplate potraživanja i plaćanja obveza dobavljačima, traženju povrata poreza i procjeni isplativosti ulaska u gotovinski sustav.