Izdvojeno

19.11.2014.

Predstavljena 4 vodiča za jednostavnije poslovanje u Hrvatskoj

Ministarstvo poduzetništva i obrta je na trećoj Nacionalnoj konferenciji projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II“, predstavilo četiri mini vodiča za poduzetnike: Zakon o radu, Prijenos poslovanja, Zaštita okoliša i Zaštita potrošača.
Otvarajući konferenciju Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta je izjavio: „Pri donošenju zakona i propisa ključna je procjena njihovih ekonomskih učinaka na poduzetnika i gospodarstvo u cjelini“. Maras je zahvalio Europskoj uniji na financiranju projekte te izrazio očekivanje da će mini vodiči doprinijeti boljoj informiranosti malih i srednjih poduzetnika.
13.11.2014.

Impresivni rezultati izvoznika kontinentalne Hrvatske

Tvrtke Stalco Beli Manastir, Centrometal Macinec i Emerson Zagreb dobitnici su nagrada za najbolje malog i srednjeg izvoznika u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nagrađeni su u srijedu u Osijeku na Poslovnom uzletu kontinentalne Hrvatske, manifestaciji koju organizira Poslovni dnevnik u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta. 
7.11.2014.

Osnivači trenutno najpopularnije mobilne aplikacije na svijetu: „Potpora države bila nam je ključna za uspjeh“

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, danas je zajedno s predstavnicima Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) posjetio tvrtku Slikoplat čiji je projekt PhotoMath postao najpopularnija aplikacija u američkom AppStoreu, ispred Facebook Messengera.
7.11.2014.

Objavljen Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori

Osnovna pitanja koja se uređuju Zakonom jesu: - uvođenje instituta dobrovoljnog članstva za mikro i male poduzetnike definirane sukladno Preporuci Europske Komisije 2003/361/EZ od 6. svibnja 2003. godine i obveznog članstva za srednje i velike poduzetnike definirane sukladno Preporuci Europske Komisije 2003/361/EZ od 6. svibnja  2003. godine
- definiranje osnovnih zadaća i poslova Hrvatske gospodarske komore;
- definiranje tijela Komore, njihovog sastava, načina izbora,  nadležnosti i odgovornosti; propisivanje nadzora nad radom tijela komore od strane Ministarstva gospodarstva i obveze Komore da jednom godišnje izrađuje i dostavlja na usvajanje Vladi RH, putem Ministarstva gospodarstva izvješće o svom radu ;
- propisivanje obveze ustrojavanja posebne organizacijsku jedinice koja će obavljati nadzor nad radom regionalnih komora prema godišnjem planu provođenja nadzora kojeg utvrđuje Skupština komore;
- definiranje izvora financiranja Hrvatske gospodarske komore na način da se propisuje se da se sredstva potrebna za rad komore osiguravaju iz sredstava ostvarenih obavljanjem vlastite djelatnosti, članarina, prihoda od imovine, prihoda od tržišnih aktivnosti te drugih izvanrednih prihoda (darovi, sponzorstva, donacije i sl.).

Vijesti

18.11.2014.
 Predstavnica Ministarstva poduzetništva i obrta, pomoćnica ministra Nadica Žužak nazočila je i prigodnim govorom pozdravila okupljene poduzetnice na svečanosti povodom osnivanja 1. klastera žena poduzetnica RH „KOLO", u Sinju 8. studenoga 2014. godine. Prigodnu prezentaciju o značaju i važnosti povezivanja poduzetnica na lokalnom i širem regionalnom području u zadruge i/ili klastere održao je voditelj Odjela za poticanje umrežavanja i drugih oblika udruživanja iz Uprave za poduzetništvo i obrt, Goran Ševo te pozvao poduzetnice i upravu klastera KOLO da prate objave natječaja MINPO-a  radi  mogućnosti ostvarenja poticajnih sredstava u 2015. godini i narednom razdoblju.
18.11.2014.
Hrvatske poduzetnice na 9. Forumu dunavske mreže poduzetnica pod motom „Snaga. Uspjeh. Prosperitet“ u Regensburgu u okviru  EU strategije za dunavsku regiju
14.11.2014.
Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros i prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Sunčica Oberman Peterka, potpisali su ovoga tjedna Ugovor o dodjeli bespovratne potpore za projekt opremanja Studentskog poduzetničkog inkubatora. 
Studentski inkubator Ekonomskog fakulteta u Osijeku dobio je potporu od 50 tisuća kuna iz Poduzetničkog impulsa, a usmjerit će je u održavanje edukacija interaktivnih radionica sa studentima i poduzetnicima.
13.11.2014.
Danas se Saboru predstavlja Prijedlog zakona o pogrebničkoj djelatnosti  prema kojem će se tom djelatnošću moći baviti svi poduzetnici i obrtnici koji za to zadovoljavaju zakonske uvjete. Pogrebna djelatnost do sada je bila određena kao komunalna djelatnost regulirana Zakonom o komunalnom gospodarstvu, a autonomiju nad dodjelom koncesija imale su jedinice lokalne samouprave. U izradi Prijedloga zakona sudjelovala i interesna udruženja među kojima je i Udruga pogrebnika Hrvatske koja je iznimno zadovoljna donesenim Prijedlogom zakona. 
12.11.2014.
Danas se Saboru predstavlja Prijedlog zakona o pogrebničkoj djelatnosti  prema kojem e se tom djelatnošću moći baviti svi poduzetnici i obrtnici koji za to zadovoljavaju zakonske uvjete.