Izdvojeno

15.9.2014.

SESEC - Energija po mjeri: radionica 23. rujna 2014. u Zagrebu

SESEC (Sustainable Energy Saving for the European Clothing Industry) je projekt utemeljen na idejama koje dolaze iz industrije. Namijenjen je tvrtkama u odjevnoj industriji, zainteresiranim za mogućnost samoprocjene energetske učinkovitosti i područja isplativosti u cilju ostvarivanja ušteda. Projekt je sufinanciran od strane EU Komisije iz programa Inteligentne Europske Energije kojim EU komisija promovira energetsku učinkovitost i racionalno korištenje energije.
 
15.9.2014.

Pola milijuna kuna za modernizaciju tradicionalnih proizvoda!

Kako bi osuvremenili tradicionalne obrte i obrtnicima omogućili da svojim proizvodima dodaju novu vrijednost i stvore novo tržište, Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava subjektima malog gospodarstva koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama.
12.9.2014.

Treći poziv malim i srednjim poduzetnicima za besplatne savjetodavne usluge u sklopu projekta SMEPASS II

U sklopu EU projekta “Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem  poduzetništvu –SMEPASS II” započinje treći i posljednji poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za dobivanje besplatnih savjetodavnih usluga s područja osiguranja kvalitete, razvoja proizvoda i marketinga. 
12.9.2014.

Program obrazovanja za međunarodno poslovanje International Trade Management ITM 2014

U Ministarstvu poduzetništva i obrta 11. rujna 2014. godine započeo je prvi Program obrazovanja za međunarodno poslovanje International Trade Management ITM 2014, koji se provodi u suradnji s International Worldwide Foundation iz Kraljevine Švedske. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros obratio se polaznicima Programa obrazovanja iz 14 tvrtki i naglasio važnost obrazovanja usmjerenog na ispunjavanje potreba malog i srednjeg poduzetništva koji žele poslovati u inozemstvu. Polaznicima se obratio i  gosp. Hasse Karlsson, predsjednik i osnivača Fondacije ITM Worldwide iz Švedske, koji već niz godina radi u okviru ovog programa u interesu malog i srednjeg poduzetništva. 

Vijesti

11.9.2014.
Ministar Gordan Maras otvorio je jučer novi pogon tvrtke Ergo klamerice u Lužanima kraj Slavonskog Broda. Riječ je o 206 tisuća eura vrijednom projektu za koji je tvrtka dobila 170 tisuća eura iz pretpristupnih fondova EU. „Činjenica da su dobili poticaj od 170 tisuća iz IPA programa govori kako je lužanska tvrtka konkurentna, da ima tržište i da rade  dobre projekte. Sve to ne samo da donosi profit ovoj tvrtki, već i lokalnoj zajednici  i povećanju radnih mjesta. Ova tvrtka može biti primjer drugima da se upornost, rad i trud isplate. Uostalom, to je i dokaz da se novac iz EU može dobiti i da to nije nikakav bauk“, poručio je Maras istaknuvši kako je vrlo značajno da imamo što više tvrtki koje izvoze i stvaraju nove vrijednosti. Hrvatsko gospodarstvo se oporavlja, dodao je, a jedno od bitnih signala koji tome idu u prilog je i kontinuirani rast izvoza i pad nezaposlenosti. 
9.9.2014.
Europska poslovna nagrada - The European Business Awards – prepoznaje i nagrađuje izvrsnost, najbolju praksu i inovacije u europskim poduzećima. Natjecanje je besplatno i otvoreno je za poduzeća svih veličina i iz svih djelatnosti. Europska poslovna nagrada, koja se održava osam godina, ima tri svrhe za poslovnu zajednicu: omogućava dobre primjere za poduzeća koja tome teže, podržava pojedinačni i organizacijski uspjeh i omogućava studije slučajeva odličnih poduzeća za učenje. 
8.9.2014.
Od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do 3 milijuna kuna omogućit će se plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu. To će utjecati na oko 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima. "Izmjena ovog Zakona sigurno će omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, već da im bude olakšano poslovanje. Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU sigurno je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva", komentirao je ove promjene ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je ujedno i inicijator ove promjene. Iako se time očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a, Maras kaže da to ne bi trebalo značiti probleme za Državni proračun. Prema simulacijama "odgođeni prihod" od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao bi se od 529 milijuna kuna do 1,1 milijarde kuna, a iznos odgođenog prihoda ovisit će o vrijednosti prosječnog vremena naplate potraživanja i plaćanja obveza dobavljačima, traženju povrata poreza i procjeni isplativosti ulaska u gotovinski sustav. 
8.9.2014.
Hrvatske tvrtke ACG LUKAPS, Degordian, DOK-ING, IN2, Mono, Orbico Group, OTP banka Hrvatska, Valamar Riviera i Zagrebačka banka nacionalni su pobjednici natječaja European Busness Awards za 2014. godinu. Riječ je o europskoj poslovnoj nagradi  koja se dodjeljuje najinovativnijim poduzećima u Europo od 2007. te podržava razvoj jače i uspješnije poslovne zajednice diljem Europe. Nagrada promovira uspjeh, inovacije i etiku u zajednici europskih poduzeća. Cilj ove nagrade je privući pozornost i prepoznati najbolja poduzeća, što ona rade, omogućiti poduzećima svih veličina i svih djelatnosti da usporede sebe i da uče od najboljih te poticati debate oko budućeg poslovanja u Europi. 
8.9.2014.
Natječaj za bespovratna sredstva iz programa "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt" otvoren je do 1. listopada, vrijedan je nešto više od 18 milijuna kuna, a poduzetnicima nudi mogućnost financiranja projekata u vrijednosti od 30 do 300 tisuća kuna.
2.9.2014.
Zbog velikog broja zaprimljenih prijava, obavještavamo sve potencijalne prijavitelje da se od 02.09.2014. godine zaprimanje prijava na Mjeru D1 Obrazovanje za poduzetništvo obustavlja.