Izdvojeno

21.8.2014.

Obzor2020: pozivi za iskaz interesa financijskim posredničkim institucijama i natječaji za inovativne poduzetnike

Europska komisija i Europska Investicijski Fond (EIF) objavili su poziv za iskazivanje interesa za odabir financijskih posredničkih tijela za financiranje inovativnih malih i srednjih poduzetnika  The InnovFin SME Guarantee Facility. Prihvatljivi prijavitelji su financijske institucije koje osiguravaju kredite, odnosno jamstva malim i srednjim poduzetnicima za inovacijske projekte.  Putem ovog mehanizma EIF i EU preuzimaju dio rizika financijskih institucija za plasman sredstava (kredita ili jamstva) u iznosima od 25.000 do 7.5 milijuna EUR.
 
20.8.2014.

Ministarstvo isplatilo 5.475.000 kuna potpora poduzetnicima i obrtnicima čija je imovina nastradala u poplavi

Potpore su isplaćene na račune 43 mala gospodarstvenika, od kojih je najveći broj u Gunji, njih 37, dva su iz Županje te po jedan iz Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela i Đurića. Najveći iznos dodijeljene potpore je 1,4 milijuna kuna, dok je najmanja potpora 25 tisuća kuna. 
19.8.2014.

Početkom kolovoza počele prijave za D2.2 Stipendije i D2.3 Naukovanje!

Prvog kolovoza ove godine (1.8.2014.) su počele prijave za mjere D 2.2 Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima i D 2.3 Naukovanje za obrtnička zanimanja. Prijavu mogu podnijeti: Za D2.2 Stipendije učenicima u obrtničkim zanimanjima: Područne obrtničke komore, udruženja obrtnika i subjekti malog gospodarstva (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sukladno zakonskoj definiciji, te za D2.3 Naukovanje za obrtnička zanimanja: Subjekti malog gospodarstva (isključivo obrti,trgovačka društva i zadruge) sukladno zakonskoj definiciji.
 
18.8.2014.

Objavljen poziv namijenjen financijskim institucijama za iskaz interesa za COSME financijske instrumente

Podupiru se investicije u tehnološki razvoj, transfer tehnologije i prekogranično širenje poslovnih aktivnosti. Hrvatske financijske institucije zainteresirane da postanu financijski intermedijari  mogu se prijaviti izravno Europskom investicijskom fondu.  
12.8.2014.

Rezultati Javnog poziva - Promidžba poduzetništva 1.7.2014. - 31.12.2014.

Nakon provedenog drugog Javnog poziva za promidžbu poduzetništva za manifestacije koje se održavaju u razdoblju od 1.7. do 31.12., prihvaćeno je ukupno 27 projekata koje će sufinancirati Ministarstvo. Rezultate Javnog poziva - Promidžba poduzetništva 2014., odnosno informacije o prihvaćenim pokroviteljstvima i sufinanciranju u navedenom razdoblju možete preuzeti u niže istaknutoj poveznici. 
6.8.2014.

Globalni kongres poduzetništva 2014. (Global Entrepreneurship Congress - GEC²)

Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrovitelj je Globalnog kongresa poduzetništva GEC² koji će se održati u Republici Hrvatskoj. Nadovezujući se na šest uspješnih godina, od 22. do 26. rujna poduzetnici i poduzetnici-početnici iz cijelog svijeta okupljaju se u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu kako bi stavili u fokus izazove s kojima se suočavaju poduzetnici i kreatori javnih politika, a to su prvenstveno potreba daljnjeg razvijanja poduzetničkog načina razmišljanja te stvaranje okruženja koje će pogodovati razvoju inovativnih i kreativnih poduzeća. Kongres u Hrvatskoj u prvi plan stavlja poduzetničko razmišljanje i mlade, razvoj poduzetničkih vještina u obrazovnim institucijama, uključujući formalni nastavni plan i program, iskustveno učenje za poduzetnike-početnike kao i poticanje mladih na preuzimanje rizika i samo-aktualizaciju putem poduzetništva. 
31.7.2014.

Objavljen javni poziv „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“

Cilj ovog javnog e podizanje razine kvalitete stručnog obrazovanja i usavršavanja, usvajanje poduzetničkih kompetencija, poticanje poduzetničke kulture u društvu te razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju u poduzetništvu radi rasta i razvoja poduzetništva te povećanja stope samozapošljavanja i zapošljavanja.

Vijesti

1.8.2014.
Ukupna vrijednost investicija odabranih projekata prelazi  641,5 milijuna kuna, a Europska unija financira ih bespovratnim sredstvima u  iznosu od gotovo 250 milijuna kuna. Visina pojedinačne potpore kreće se od 4,34 milijuna kuna do 26 milijuna kuna. 
28.7.2014.
Radi se o prvom natječaju u RH sufinanciranom iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdoblje 2014. – 2020. Natječaj je otvoren do 26. srpnja, a rok za dostavu ponuda je 4. rujna 2014. u 11. sati, a svi kavlitetni izvođači pozvani su da se prijave. 
25.7.2014.
Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je 9. srpnja 2014. godine Otvoreni javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u Programu obrazovanja za međunarodno poslovanje International Trade Management ITM 2014, koji se u Republici Hrvatskoj provodi prvi put, u suradnji s International Worldwide Foundation iz Kraljevine Švedske. 
24.7.2014.
Ukupno 17 odabranih projekata ostvarilo je bespovratne potpore u iznosu od 6,2 milijuna kuna, a donijet će 113 novih radnih mjesta. Među projektima koji su ostvarili potpore najviše je bilo onih koji se tiču računalnog programiranja, čak 12, a potporu su ostvarila i dva prerađivačka projekta, te projekti iz inženjerstva i s njim povezanim tehničkim savjetovanjem, djelatnosti putničkih agencija te botaničkih i prirodnih rezervata.
21.7.2014.
18. srpnja 2014. objavljen je natječaj nove pilot inicijative „START - Danube Region Project Fund“ – Prvi poziv“ za prijavu transnacionalnih projekata u okviru EU strategije za dunavsku regiju. Ovaj instrument omogućuje pripremne projektne aktivnosti između najmanje dvaju institucija iz dvije zemlje, od ukupno četrnaest zemalja koliko ih  je uključeno u dunavsku makro regiju.
21.7.2014.
Do sada su potpore ostvarila 43 mala gospodarstvenika, a njihova isplata krenuti će danas kada će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO izdati nalog za plaćanje. Poduzetnici i obrtnici koji su do sada ostvarili pravo na potporu zapošljavaju ukupno 255 radnika što znači da im je dodijeljeno gotovo 6,5 milijuna kuna.