Izdvojeno

29.9.2014.

Od studenog dostupni novi kreditni programi za konkurentnost i likvidnost!

Novi program mikrokreditiranja sa subvencioniranim kamatama "Kreditom do uspjeha 2014" trebao bi malim i srednjim poduzetnicima te obrtima biti dostupan već od ovogodišnjeg studenog, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.
24.9.2014.

Delegacija ACG Worldwide u posjetu Ministarstvu poduzetništva i obrta

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras i zamjenik ministra, Dražen Pros su 24. rujna 2014. primili Ajita Singha i delegaciju tvrtke ACG Worldwide iz Indije čiji je Singh predsjednik uprave. Svrha posjeta Indijske delegacije sa gospodinom Singhom na čelu je bila prezentacija planova razvoja tvrtke Lukaps (ACG Lukaps d.o.o.) koju je u rujnu 2007. godine kupio indijski ACG Worldwide iz Mumbai-a. ACG Worldwide je u 100% vlasništvu obitelji Singh te su nakon akvizicije Lukapsa 2007. godine pogurnuli ACG Lukaps na mjesto jedne od najperspektivnijih tvrtki u zemlji koja zapošljava preko 200 zaposlenih, od čega je oko 80% zaposlenih sa VSS/SSS, oko 50% žene te oko 40% mladi (do 30 godina). 
22.9.2014.

Održana radionica OBZOR 2020 – PRILIKA ZA PODUZETNIKE

Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO i Europska poduzetnička mreža Hrvatske su 16. rujna 2014. godine u Kino dvorani MINPO-a, organizirali  informativnu radionicu „Obzor 2020- prilika za poduzetnike”. Radionicu je otvorio Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta te tom prilikom naglasio kako Obzor 2020 sadrži značajna financijska sredstva, cca 80 milijardi eura, i da se u taj europski program mogu javiti poduzetnici s područja Europske Unije u razdoblju 2014. do 2020. godine. 

Vijesti

25.9.2014.
Dana 24. rujna u Banskim dvorima održana je šesta sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, kojeg čine predstavnici 19 institucija – ministarstava, agencija, poslovnih udruženja HGK, HIZ, HUP i HOK te HNB-a, HBOR-a i Ekonomskog instituta. Sjednicu je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik  ministrice vanjskih i europskih poslova. Nakon što je 8. svibnja 2014. godine Vlada usvojila Akcijski plan podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015. kao platformu trajne i praktične podrške izvoznicima razrađenu kroz 13 aktivnosti i 41 mjeru, te slijedom uspješne provedbe prvih pet mjera predviđenih u II. kvartalu 2014. godine, nastavljena je sustavna provedba ovog plana. 
25.9.2014.
Država će kroz program 'Kreditom do uspješnog poslovanja' subvencionirati dva postotna boda kamate na kredite koje poslovne banke izdaju uz sedam posto kamata. Županije i gradovi također će subveniconirati kamatu na te kredite, pa bi ona za krajnje korisnike mogla biti tri posto.
19.9.2014.
Europska komisija objavila je poziv za javnu raspravu o novom EU Aktu za malo gospodarstvo (Small Business Act for Europe). EU Akt o malom gospodarstvu (SBA) vodeća je inicijativa politike EU-a kojom se podupiru mala i srednja poduzeća. Sastoji se od skupa mjera politika organiziranih oko deset načela, od „poduzetništva” i „pristupačne javne uprave” do „izlaska na međunarodno tržište”. Njegovim usvajanjem  2008. godine prepoznata je centralna uloga MSP-a u europskom gospodarstvu te potreba kreiranja sveobuhvatnog okvira za razvoj politika malog gospodarstva u EU i svim njenim zemljama članicama. 
19.9.2014.
U narednoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložiti će 70 milijuna eura u osnivanje novih poduzetničkih zona, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade u organizaciji Poslovnog dnevnika. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras. 
19.9.2014.
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci je u sklopu projekta PACINNO objavio Javni poziv namijenjen start-up poduzećima i inovativnim projektima. Ministarstvo poduzetništva i obrta pridruženi je partner iz Hrvatske na projektu. COINVEST je regionalna platforma za povezivanje visoko-tehnoloških start-up poduzeća i investitora. Platforma je dio PACINNO projekta za akademsku suradnju u inovacijama, financiranog sredstvima europskog IPA Fonda Jadranske prekogranične suradnje. Tijekom listopada i studenog 2014. COINVEST organizira “Start-up Investment Readiness Training” za inovativne projekte na području 8 zemalja Jadranske regije*: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije. Odabrani projekti ostvarit će pravo na besplatnu intenzivnu edukaciju u području stvaranja i razvoja poslovnog modela i “pitchinga” te će predstaviti svoje ideje na nacionalnim demo danima u studenom 2014.  
15.9.2014.
SESEC (Sustainable Energy Saving for the European Clothing Industry) je projekt utemeljen na idejama koje dolaze iz industrije. Namijenjen je tvrtkama u odjevnoj industriji, zainteresiranim za mogućnost samoprocjene energetske učinkovitosti i područja isplativosti u cilju ostvarivanja ušteda. Projekt je sufinanciran od strane EU Komisije iz programa Inteligentne Europske Energije kojim EU komisija promovira energetsku učinkovitost i racionalno korištenje energije.